Çoraplar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çoraplar günümüzde artık sadece basit bir giysi olmaktan ve ayağı korumaktan ziyade tarzın ayrılmaz bir parçası aksesuar görevi görüyor. Varlığı ise çok eskiye dayanıyor.
Çorapların ilk biçimleri bugünkü hallerinden biraz farklı olsa da aslına bakarsak yıllar önce de aynı amaç için kullanılırdı. Ayağı soğuktan korumak için el örgüsü yün kumaş parçalarıyken 17. yüzyılda makine üretimiyle birlikte bugünkü biçimini aldı.
Çorabın Tarihçesi
Çorabın makine üretimi İngiliz papaz William Lee ile başlar. İngiltere’de makineyi Kraliçe I. Elizabeth’e kabul ettiremeyince soluğu Fransa’da alır. Burada patentli şekilde 8 yıl çorap üretiminden sonra Pierre de Caux ile çorap örme makineleri için sözleşme imzalar. İddialara göre, Lee’nin ölümünden sonra işçiler bu üretimi İngiltere’ye taşıyıp kendi tekellerine almak ister.
18. yüzyılda Jedediah Strutt isimlii mucit, Lee’nin makinesinin üzerine çalışarak onu geliştirir. Bu makinin patentini alır ve çorap üretmeye başlar. Kısa sürede üretilen çoraplar popüler olur.
19. yüzyılın ikinci yarısında William Cotton, cotton makinesi ile el üretim sisteminden tamamen makine sistemine geçer.
İlk Çorap Kullanımı
Çoraplar 1920’lerden sonra daha fazla kullanılmaya başlanır. Bu tarihe kadar kadın giyiminde uzun parçalar vardır. Özellikle uzun eteklerden çoraplar görünmediği için sık olarak tercih edilmez. Ancak 1920’lerden sonra giyim anlayışı da değiştiği için daha renkli ve özenli formlarda üretilir.
1930’lu yıllarda ise ilk defa naylon çorap üretilir. Kadınlar için üretilmeye başlansa da İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle birlikte ordunun ihtiyacı için üretime devam edilir.
Takvimler 1959 yılını gösterdiği zaman ise ilk külotlu çorap üretimi yapılır.
Çoraplar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Eğer çoraplarınız uzun saatler boyunca ayaklarınızda veya ayakkabının içinde olacaksa çorap seçiminize ekstra özen göstermeniz gerekir. Uzun süre hava alamayan ayakların terlemeye başlayacağını unutmayın. Terleme ayaklarda rahatsızlık hissi ve kokuya sebep olur. İşte tam da bu yüzden seçtiğiniz çorabın kalitesine ve neyden üretildiğine dikkat etmekte fayda var.
Diyabet hastası iseniz diyabetik çorap kullanabilirsiniz. Diyabetik çorapların en önemli özelliği, tek bir parça halinde olmaları ve düğüm noktaları bulunmamasıdır. Fazla sıkı olmadığı için ayakları sıkmaz ve tahriş etmez.
Sporcuysanız her spor türü için ayrı çorap bulabilirsiniz. Özellikle koşu ve yürüyüş gibi uzun süre aktif olmayı gerektiren spor dalları için ayrı özellikte çoraplar üretilir.
Diğer yazılarımız için; 2020 Yazında Renkli Çorap Modası